Dezenfeksiyon Nedir?

Her gün temas halinde bulunulan yüzeyler, mikropların el ve vücut aracılığı ile insana geçmesinde etkilidir. Steril olmayan sağlıksız ortamlara temas sonrası kişisel hijyen pratiklerinin uygulanmaması durumunda mikrop, bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar kişiden kişiye geçme riski taşır. Bu riskleri ortadan kaldırmak adına yapılan en etkili çalışmalar arasında dezenfeksiyon uygulamaları yer alır. O halde dezenfeksiyon nedir ve nasıl yapılır detaylarıyla inceleyelim!

Dezenfeksiyon Nedir?

Salgın hastalık risklerinin fazlasıyla arttığı günümüzde “Dezenfeksiyon nedir?” sorusuna açıklık getirmek büyük önem taşır. Dezenfeksiyon, enfeksiyon kontrolü amacıyla uygulanan ve yüzeylerin insan sağlığına zararlı mikroorganizmalardan arındırılmasına yardımcı olan temizlik işlemlerine verilen isimdir. Dezenfeksiyon; enfeksiyona sebebiyet veren mikroorganizmaların yüzey, nesne ve ortam üzerindeki yaşama yeteneklerini kaldırmak veya büyük ölçüde azaltmak amacıyla yapılır. Bu nedenle dezenfeksiyon tanımı yüzeylerin, insan ve çevre güvenliğini sağlayacak şekilde fiziksel ve kimyasal yöntemlerle temizlenmesi olarak da açıklanabilir. 

Dezenfeksiyon Nerelerde Yapılır?

Su, sabun ve deterjan gibi malzemeler yardımıyla yapılan temizlik, yüzeylerin mekanik olarak kirlerden arındırılma işlemidir ve genellikle dezenfeksiyon ile karıştırılır. Ancak bilinen türde temizliğin yüzeylerdeki mikrop ve bakterileri öldürme şansı oldukça düşüktür. Bu nedenle özellikle kullanıcı sayısının fazla olduğu hastane, toplu taşıma ve kamu binası gibi alanlarda dezenfeksiyon çalışmalarına gereksinim olur. Ayrıca okullar, evler, alışveriş merkezleri, spor salonları, ofis ve iş merkezleri, otel ve konaklama tesisleri, toplantı ve etkinlik alanları da uygun dezenfeksiyon yöntemleri ile düzenli aralıklarla temizlenmesi gereken yerlerdir.

Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Farkı

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon sık sık birbiriyle karıştırılan iki kavramdır. Ancak sterilizasyon yüzeylerdeki canlı mikroorganizma sayısını tamamen azaltmayı hedeflerken, dezenfeksiyon bu organizma patojenlerinin üreme kabiliyetlerini yitirerek büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı olur. Bu nedenle dezenfeksiyon daha çok genel temizlik ve hijyen amacıyla uygulanır, sterilizasyon ise yüksek enfeksiyon riski taşıyan alanlarda kullanım için daha elverişlidir.

Dezenfeksiyon Türleri Nelerdir?

Dezenfeksiyon daha çok kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan bir dizi işlem serisidir. Dezenfeksiyon işlemi sırasında kullanılan maddeler dezenfektan olarak adlandırılır ve ortamın gereksinimine göre uygulanır. Yüzey özellikleri, mikroorganizma türü ve miktarına göre değişmekle birlikte, en çok kullanılan dezenfeksiyon yöntemleri şunlardır:

1. Kimyasal Dezenfeksiyon

Çeşitli kimyasal maddelerin yüzeylere püskürtülmesi veya sürülmesi şeklinde uygulanan ve böylece mikroorganizma aktivitesini azaltmayı sağlayan dezenfeksiyon yöntemidir. İşlem sırasında klor, alkol, amonyak veya hidrojen bazlı maddeler, mekanın ve yüzeyin özelliklerine uygun şekilde birleştirilerek kullanılır. Kimi zaman bu maddelerin yüzey üzerinde kalması sağlığa zararlı olabileceğinden, işlemin ardından durulama ve yıkama gereksinimi doğar. Genellikle hastane ve okullarda dezenfeksiyon yöntemlerinin başında gelerek sık kullanılan alanlardaki hastalık risklerini azaltır.

2. Sıcaklık Dezenfeksiyonu

Yüksek sıcaklık ve buhar mikroorganizmaların çoğalmasını önleyen ve aktivitelerini azaltan fiziksel dezenfeksiyon yöntemleridir. Özellikle hastane ekipmanları ve yüzey dezenfeksiyonu amacıyla kullanılır. Süt ve meyve suyu gibi sıvı gıdalarda yapılan hızlı ısıtma ve soğutma çalışmaları da bu grupta değerlendirilir. 

3. Radyasyon Dezenfeksiyonu

Ultraviyole ışınlar ve iyonize radyasyon, mikroorganizma DNA’sını etkileyerek üreme yeteneklerini azaltan ve zararlı yapıları ortadan kaldıran tekniklerdir. Özel lambalar veya cihazlar yardımıyla uygulanan bu işlemler, su ve hava arıtma amacıyla kullanılabilir.

Günümüzde sunulan farklı araçlar ev, okul, iş yeri veya toplu taşımada dezenfeksiyon için en etkili yöntemin seçilmesini mümkün kılar. Uygulanacak yöntemin seçimi ise mekansal gereksinimlere ve mikroorganizma direncine göre farklılık gösterir. Hastane gibi yüksek dayanıma sahip mikroorganizma yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda daha ağır yöntemlere başvurulurken, ev dezenfeksiyon işlemleri sırasında fiziksel yöntemler tercih edilebilir. Her yöntemin kendi avantajları ve dezavantajları olmakla birlikte, ortama uygun olmayan bir işlem tercihinin yapılması riskli durumlar doğurabilir. Dolayısıyla teknik bilgi ve uzmanlık gerektiren dezenfeksiyon işlemlerinin, profesyonel bir ekip tarafından yapılması önerilir.

YASAL ŞARTLAR

Tüm hakları, şirket merkezi İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi, Güderi Caddesi, No.1, X-1 Özel Parsel Tuzla, İstanbul adresinde bulunan Evyap Sabun Yağ Gliserin Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (bundan böyle “Evyap” olarak adlandırılacaktır) ait olan www.activex.com.tr uzantılı internet sitesi ve bu sitenin kullanımı (bundan böyle “İnternet Sitesi” olarak anılacaktır) aşağıda düzenlenen yasal şartlara tabidir.

İnternet sitesine giriş ve internet sitesinin kullanımında işbu Yasal Şartlar ile birlikte Türk Hukuku hükümleri uygulanacaktır.

Gizliliğe ilişkin hükümler İnternet Sitesi’nde ayrı bir başlık altında düzenlenen “Gizlilik Bildirimi” altında yer almaktadır. Kişisel bilgilerin kullanımına ilişkin detaylı bilgi için lütfen “Gizlilik Bildirimi” ni inceleyiniz.

İşbu İnternet Sitesi’ni ziyaret ederek, kullanarak veya işbu İnternet Sitesi’nde gezinerek, işbu Yasal Şartlar’ı okuğunuzu, anladığınızı ve Yasal Şartlar ile bağlı olduğunuzu herhangi bir sınırlama ve itirazınız olmaksızın kabul etmektesiniz.

  1. İnternet Sitesinde Yer Alan Bilgilerin Doğruluğu
    Evyap, işbu İnternet Sitesi’nde yer alan bilgilerin ve materyalin doğru olmasına gayret etmekle beraber, işbu İnternet Sitesi’nde yer alan ürünlerin açıklamaları, rengi, bilgisi veya internet sitesindeki diğer içeriklerin doğruluğu, güncelliği ve kesinliği konusunda bir garanti vermemektedir.

    İnternet sitesi yazımsal hatalar veya yanlışlıklar içerebilir veya tam veya güncel olmayabilir. Bu nedenle Evyap, hiçbir bildirimde bulunmaksızın hataları, eksiklikleri, yanlışlıkları düzeltme, değiştirme veya güncelleme hakkını saklı tutmaktadır. Evyap, işbu hata, eksiklik veya yanlışlardan sorumlu değildir.

  2. Fikri Mülkiyet
    İşbu İnternet Sitesi’nde yer alan marka, logo, metin, grafik, görseller, ses klipleri, yazılımlar dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak üzere fikri mülkiyet kapsamında değerlendirilecek her türlü bilgi ve içerik Evyap’ın, bağlı şirketlerinin, iştiraklerinin, lisans sağlayıcılarının mülkiyetinde olup, bunlar Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve uluslararası kanunlar tarafından korunmaktadır.

    Her ne amaçla olursa olsun, Evyap’ın önceden yazılı izni olmaksızın işbu İnternet Sitesi’nde yer alan hiçbir bilgi, marka, logo, metin, grafik, görseller, ses klipleri kısmen veya tamamen kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanılamaz, değiştirilemez, satılmaz ve yeniden satışa sunulamaz. İnternet sitesinin içeriği ve yazılımı Evyap’ın yazılı izni olmaksızın kullanılmaz.

    İşbu İnternet Sitesi’nde kullanılan materyaller ve yazılım ancak Evyap’ın onayıyla ve Evyap ile iş yapmak amacıyla ticari bir kaynak olarak kullanılabilir.

    İşbu İnternet Sitesi’nde görünen üçüncü kişilere ait ticari markalar ve unvanlar da dahil fikri mülkiyet hakları ilgili üçüncü kişilerin mülkiyetindedir.

  3. Yönlendirmeler (Link) / Diğer İnternet Siteleri
    İşbu İnternet Sitesi üzerinde, üçüncü kişiler tarafından işletilen diğer internet sitelerine bağlantı (hyper-link) bulunabilir. Bu halde, Evyap sadece işbu İnternet Sitesi’nin içeriğinden sorumlu olup, üçüncü kişilere ait internet sitelerinin içeriğinden, güvenliğinden, kalitesinden, söz konusu internet sitelerinde satılan/bilgileri sunulan ürünlerden, teslimat veya kampanya koşullarından veya bu internet sitelerinin başka bir fonksiyonundan hiçbir şekilde sorumlu olmayacaktır. Üçüncü kişi bağlantılarının işbu İnternet Sitesi’nde bulundurulması, sadece kullanıcılara kolaylık sağlamak amacıyla bulunmakta olup, Evyap’ın üçüncü kişilere ait internet sitelerine ilişkin herhangi bir nam altında, herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. İnternet Sitesi’ne veya İnternet Sitesi’nden yapılan herhangi bir yönlendirme sonucu herhangi bir internet sitesine erişim halinde, bu erişilen internet sitesi, operatörü veya içeriği Evyap tarafından onaylanmış veya garanti edilmiş addedilemez.
  4. Tazminat
    İnternet Sitesi’ni kullanırken Yasal Şartlar’ı ihlal etmeniz neticesinde, üçüncü kişilerin herhangi bir zarara uğraması veya herhangi bir nam altında Evyap’tan talepte bulunulması ve/veya dava açılması halinde, Evyap’ı tazminat, masraflar ve avukatlık ücreti gibi tüm bu zararlardan ari tutacağınızı kabul etmektesiniz. İşbu Yasal Şartları okuyup kabul etmekle; yazılım robotları, örümcekler, böcekler veya benzeri veri toplayıcı ve çıkarıcı vasıtalar veya bunların etkisini gösteren diğer aşırı yüklemeler veya altyapı yüklemelerinin sonucu olarak ortaya çıkan zarar, tazminat, masraf ve avukatlık ücretini tazmin etmekle yükümlü olduğunuzu kabul etmektesiniz.
  5. Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme
    İşbu Yasal Şartlar ve onun ayrılmaz bir parçası olan Gizlilik Bildirimi’ne ilişkin tüm uyuşmazlıklar öncelikle müzakere yoluyla çözümlenmeye çalışılacaktır. Müzakere yoluyla anlaşmaya varılamaması halinde ise İstanbul (Türkiye) Mahkeme ve İcra Daireleri yetkili olacak ve her türlü uyuşmazlık Türk Hukuku uyarınca çözümlenecektir.
  6. Diğer Hükümler
    Evyap, tek taraflı takdir hakkını kullanarak istediği zaman işbu Yasal Şartlar’da değişiklik yapma hakkını saklı tutar. İşbu Yasal Şartlar’da değişiklik olması halinde, internet sitesi üzerinde yayınlanması ile birlikte yürürlüğe girecektir. Yasal Şartlar’da yer alan hiçbir hüküm Evyap internet sitesi kullanıcısı ile Evyap arasında herhangi bir ortaklık, acentelik ve/veya bayilik ilişkisi ortaya çıktığı anlamına gelmeyecek, bu şekilde yorumlanamayacaktır.

    İşbu Yasal Şartlar, İnternet Sitesi’nde ayrı bir başlık altında yer alan Gizlilik Bildirimi ile bir bütün teşkil etmekte olup, bunların herhangi birinde hüküm bulunmayan hallerde diğerindeki ilgili hükümler uygulanacaktır.

    İşbu Yasal Şartlar’ın ihlali aynı zamanda Gizlilik Bildirimi’nin de ihlali sayılır ve söz konusu ihlalin sonuçlarına her ikisinden daha ağır ceza veya tazminat öngöreni uygulanır. Evyap’ın çıkarları her iki metnin ihlali durumunda, söz konusu ihlali gerçekleştiren kişi veya kişilerin ayrı ayrı sorumluluğuna gidilmesini gerektiriyorsa, Evyap hangisinin daha ağır sonuç doğurup doğurmayacağına bakmaksızın ihlalin giderilmesi için her türlü hukuki önlem ve tedbirleri almakta yetkilidir.

İşbu Yasal Şartlar ile ilgili herhangi bir sorunuz, yorumunuz, öneriniz bulunması halinde lütfen [tuketicidanisma@evyap.com.tr] adresi üzerinden bizimle iletişime geçmekte tereddüt etmeyiniz.

ACTIVEX WEB SİTESİ AYDINLATMA METNİ

olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda tanımlı veri sorumlusu sıfatıyla işlediğimiz kişisel verilerinizin güvenliğine önem veriyoruz. Bu nedenle sizleri kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin olarak bilgilendirmek isteriz. KİŞİSEL VERİLERİNİZİN İŞLENME AMACI VE HUKUKİ SEBEBİ Kişisel verileriniz 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ikincil düzenlemelere uygun olarak aşağıda belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir: Bu kapsamda adresli web sitemizde temin edilen “gibi kişisel verileriniz şirketin meşru menfaatleri ve yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile hakkın tesisi ve korunması hukuki sebeplerine dayalı olarak 6698 sayılı kanunun 5. maddesinin 2. fıkrasının “ç”, “e” ve “f” fıkralarındaki  hukuki sebepler kapsamında, 5651 sayılı kanunun kapsamında yükümlülüklerin yerine getirilmesi, tarafınıza sunulan hizmetin geliştirilmesi, güvenliğinin sağlanması, hileli ya da izinsiz kullanımların tespit edilmesi, operasyonel değerlendirmelerin araştırılması, İnternet Sitesi hizmetlerine ilişkin hataların giderilmesi, tarafınızla iletişim kurulması, internet kullanım faaliyetlerinizin kolaylaştırılması ve çerez politikamızda belirttiğimiz diğer amaçlar ile işlenmektedir. KİŞİSEL VERİLERİN AKTARILMASI kişisel verilerinizi yukarıda sayılan “5651 sayılı kanunun kapsamında yükümlülüklerin yerine getirilmesi, tarafınıza sunulan hizmetin geliştirilmesi, güvenliğinin sağlanması, hileli ya da izinsiz kullanımların tespit edilmesi, operasyonel değerlendirmelerin araştırılması, İnternet Sitesi hizmetlerine ilişkin hataların giderilmesi, tarafınızla iletişim kurulması, internet kullanım faaliyetlerinizin kolaylaştırılması ve çerez politikamızda belirttiğimiz diğer amaçlar” ve bu amaçlardan herhangi birisinin gerçekleştirilebilmesi için SMS gönderimi yapanlar da dahil olmak üzere dış kaynak hizmet sağlayıcıları, barındırma hizmet sağlayıcıları (hosting servisleri), hukuk büroları, araştırma şirketleri, çağrı merkezleri gibi üçüncü kişiler ile verilerin temin edilme amaçlarına uygun olarak,  yurt içinde ve/veya yurt dışında ortak ve iştirakleriyle (ve/veya işin yerine getirilmesi için paylaşılması gereken üçüncü kişi iş ortaklarıyla) Kanunun 8. ve 9. Maddelerine uygun olarak paylaşılabilir. KİŞİSEL VERİLERİN TOPLANMA YÖNTEMLERİ kişisel verilerinizi; web sitemize giriş yapmanız, web sitemize üye olmanız veya iletişime geçmek amacıyla iletişim formunu doldurmanız suretiyle toplamaktadır. Bunun yanı sıra başka yöntemlerle . ile iletişime geçerek açıkladığınız durumlarda da kişisel verileriniz toplanmaktadır. KİŞİSEL VERİLERİN SAKLANMASI Kişisel verileriniz 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun’unun 5. Maddesi kapsamında yukarıda hukuki sebebi belirtilen kanuni istisnalar kapsamında işlenecek ve muhafaza edilecektir. Bu kapsamda kişisel verileri, yukarıda belirtilen işleme amaçlarının gerektirdiği süre boyunca saklayacaktır. Buna ek olarak İlgili Kişiler ile arasında doğabilecek herhangi bir uyuşmazlık durumunda, uyuşmazlık kapsamında gerekli savunmaların gerçekleştirilebilmesi amacıyla sınırlı olmak üzere ve mevzuat uyarınca belirlenen zamanaşımı süreleri boyunca kişisel verileri saklayabilecektir. KİŞİSEL VERİLERİNİZE İLİŞKİN HAKLARINIZ Veri sorumlusu olarak . ‘ye başvurarak;
  • Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kanunu’ un 7. maddesinde yer alan şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini ya da yok edilmesini isteme, yapılan düzeltme, silme ya da yok etme işlemlerinin kişisel verilerin paylaşıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini talep etme,
  • Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğramanız hâlinde zararın giderilmesini talep etme haklarına sahipsiniz.
Yukarıda sayılan haklarınıza ilişkin taleplerinizi Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de öngörülen başvuru usullerine uygun olarak ’de belirtilen yöntemlerden biri ile başvuru formunun doldurulması ile iletmeniz durumunda talebiniz niteliğine göre en kısa sürede ve en geç 30 (otuz) gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır. Ancak, işlemin ayrıca bir maliyeti gerektirmesi hâlinde, Kişisel Verileri Koruma Kurulunca belirlenen tarifedeki ücret talep edilebilecektir. Detaylı bilgi için www.evyap.com.tr adresinde bulunan Kişisel Verilerin Korunması Politikamızı inceleyebilirsiniz.