Her ne kadar hiç istenmese de hastalıklar yaşamın bir gerçeği. Gerek virüs ve bakteriler, gerekse de çevresel ve genetik faktörler hastalıklara neden olabilir. Fakat herhangi bir önlem almamak, bağışıklık sistemini güçlendirecek eylemlerde bulunmamak ve antibakteriyel ürünler kullanmamak hastalık riskini artırır. Oysa alınacak çok basit önlemler bile hastalıklardan korunmanıza yardımcı olabilir. Peki hastalık nedir ve nasıl bulaşır? Hasta olmamak için mikrop ve virüsleri nasıl uzak tutarız? Bu kısa ama kapsayıcı rehber size genel bir fikir verebilir!
Hastalık Nedir? Neden Hasta Oluruz?
Fizyolojik ya da biyolojik bir durum olan hastalık virüs, bakteri ya da mantar gibi bir mikroorganizmanın insan, hayvan ya da bitki gibi bir organizmanın normal işlevlerini bozması durumudur. Bir başka tanımla vücut sistemlerinin ve vücut işleyişinin bozulması anlamına gelir. Ayrıca hastalıklar genetik faktörler, çevresel etmenler, beslenme bozuklukları, hormonal dengesizlikler ve daha pek çok etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Tüm hastalıklar kendisini farklı belirtiler ile gösterebilir. Bu belirtiler bazen fark edilmeyecek ya da rahatsızlık vermeyecek kadar hafifken, bazen ise hayati tehlike yaratacak kadar şiddetli olabilir. Hastalıklar kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet ya da nörolojik hastalıklar gibi pek çok farklı sınıfta incelenir. Altta yatan nedenler tespit edildikten sonra pek çok hastalık günümüzün gelişmiş sağlık sistemi içerisinde tedavi edilebilir.
Peki salgın hastalık ve bulaşıcı hastalık nedir, belirtileri nelerdir?
Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Nelerdir?
Toplum içerisinde en çok bulaşan hastalık nezle ya da grip gibi solunum yolu enfeksiyonları olarak değerlendirilebilir. Bu gibi hastalıklar zatürre ya da daha ciddi sorunlara dönüşmediği sürece genellikle kolay bir şekilde tedavi edilebilirler. Fakat hepatit B, tüberküloz, AIDS ve hepatit C gibi daha ciddi bulaşıcı hastalıklar hayati tehlike oluşturabilir.
Yakın zamanda tüm dünyayı etkisi altına almış olan Covid-19 pandemisi, salgın hastalıkların kitlesel olarak ne tür sorunlara yol açabileceğini bir kez daha göstermiştir. Bu yüzden insanların hastalıklardan korunmak adına gerekli önlemleri alması, yaşam konforu ve daha sağlıklı bir yaşam açısından büyük önem taşır.
Bulaşıcı Hastalıkların Belirtileri
Bulaşıcı hastalıklarda belirtiler hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. Fakat bazı hastalık belirtileri hepsi için ortaktır. Bunlardan bazıları yüksek ateş, ishal, kas ağrıları, yorgunluk ve öksürüktür. Bu gibi belirtilerin ortaya çıktığı durumlarda altta yatan nedenlerin tespit edilebilmesi için bir doktor kontrol gerekir. Peki daha sağlıklı bir yaşam için hastalıktan nasıl korunuruz ve ne gibi önlemler alabiliriz?